Olej z czarnuszki egipskiej - jak spożywać, by korzystać z jego dobrodziejstwa?

Olej z czarnuszki egipskiejOlej z czarnuszki nie jest najsmaczniejszym tłuszczem roślinnym - ma bardzo wyrazisty i charakterystyczny smak. Dla jednych to smak kojarzący się z pieprzem, nutą korzennych przypraw, dla innych wręcz przeciwnie - smak i aromat silnych leków. Tak naprawdę wszystko zależy od podniebienia konsumenta i jego indywidualnych preferencji. Jedno jest jednak pewne - nie jest to olej, obok smaku którego da się przejść obojętnie.

Niemniej jednak, olej z czarnuszki, zwłaszcza teraz - jesienią, jest składnikiem, który obowiązkowo powinien znaleźć się w każdym domu! Dlaczego? Ze względu na swoje liczne właściwości pro-zdrowotne. Regularnie przyjmowany poprawia ogólną kondycję organizmu, podnosi odporność i pomaga zwalczyć przeziębienia i niektóre choroby. Oczywiście w połączeniu z odpowiednią, dobrze zbilansowaną dietą.

Za smak i aromat oleju z czarnuszki odpowiedzialne są występujące w nasionach czarnuszki naturalne olejki eteryczne - to właśnie one są najcenniejszymi elementami tego tłuszczu. Choć ich nazwy (takie jak: tymochinon, karwakrol, limonen, karwon czy pcymen) brzmią jak imiona kosmitów, te olejki eteryczne są bliższe człowiekowi niż mogłoby się wydawać. Nasiona czarnuszki, z których tłoczono oleje już tysiące lat temu, były docenione w starożytności. Egipcjanie nazywali czarnuszkę lekiem na wszystko prócz śmierci i najprawdopodobniej - mieli sporo racji.

Jak przyjmować olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki, z racji swojego trudnego smaku, nie należy do ulubionych pozycji w naszym menu. Docenią go przede wszystkim zwolennicy wyrazistych smaków orientalnej kuchni. Jak jednak przemycić olej z czarnuszki, by wykorzystać jego cenne właściwości i nie zepsuć sobie walorów smakowych? Z czym łączyć olej z czarnuszki i przede wszystkim: jaki olej z czarnuszki wybierać, by jego stosowanie niosło za sobą pozytywne skutki?

Na rynku mamy dostępnych wiele produktów z czarnuszki. Różnią się nie tylko marką, ceną, ale głównie - jakością. Niestety, olej z czarnuszki dobrej jakości będzie sporo kosztował - dlatego, że czarnuszka to drogi surowiec, a najlepsza czarnuszka to czarnuszka egipska (ponieważ właśnie w tych rejonach roślina ma najlepsze warunki do naturalnego wzrostu). Warto zwracać uwagę na to w jaki sposób olej był tłoczony - najlepszy będzie ten tłoczony na zimno i nierafinowany. Taki sposób przygotowania oleju zapewnia mu pełnię naturalnych właściwości.

Zwracajmy również uwagę na opakowanie oleju - najlepsze są produkty zapakowane w ciemne szklane butelki - choć oleju z czarnuszki nie trzeba przechowywać w lodówce, zawsze należy zapewnić mu ciemne i stosunkowo chłodne miejsce. Nie kupujmy oleju, który stoi w markecie na półce, gdzie eksponowany jest na promienie lampy, które dodatkowo mogą emitować ciepło.

Do czego dodawać olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki, pomimo swojego intensywnego smaku, warto dodawać do owsianek, sałatek, surówek, zup (podawać wyłącznie do talerza tuż przed konsumpcją), koktajli, past warzywnych i twarogowych. Świetnie sprawdzi się w daniach kuchni włoskiej, ponieważ smakiem może przypominać nieco mieszankę ziół prowansalskich.

Olej czarnuszkowy można również potraktować jako preparat do samodzielnego podawania - bez jedzenia jako takiego. Jeśli smak oleju z czarnuszki jest dla Ciebie przeszkodzą w regularnym przyjmowaniu, spróbuj połączyć go z dodatkiem, który przyćmi nieco smak oleju. Nasze propozycje to łyżka miodu, naturalny sok malinowy lub truskawkowy (w proporcji 1:1). Możesz też olej połączyć z innym naturalnym nierafinowanym olejem tłoczonym na zimno, tzw. olejem bazowym, który nie ma tak intensywnego smaku, np. z olejem słonecznikowym lub sezamowym. Innym sposobem jest dodanie oleju do świeżo wyciskanego soku warzywnego lub owocowego.

Dla tych, którzy w żaden sposób nie są w stanie przełamać swojej niechęci do smaku oleju z czarnuszki, również istnieje dobre rozwiązanie, mianowicie olej z czarnuszki w kapsułkach! Wygodne stosowanie, dokładne dawkowanie i przede wszystkim brak smaku czarnuszki.

Olej z czarnuszki - nasz sprzymierzeniec i przyjaciel

Olej tłoczony z nasion czarnuszki jest naszym sprzymierzeńcem i przyjacielem w wielu sytuacjach. Pomaga w utrzymaniu odpowiedniej kondycji, zapewnia dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, broni organizmu w wielu sytuacjach. Poza tym - jest to ciekawy dodatek smakowy dla spragnionych orientalnych smaków konsumentów. Jeśli korzystasz z oleju z czarnuszki, wybieraj ten najlepszej jakości. Jeśli olej czarnuszkowy jest dla Ciebie nowością - spróbuj koniecznie i przekonaj się jak zmieni się Twoje samopoczucie przy jego regularnym stosowaniu.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Laboratorium Biooil, producentem oleju z czarnuszki egipskiej tłoczonego na zimno i oleju z czarnuszki w kapsułkach.

Ocena: 5.0

Komentarze