Kieliszki do wina - jak dobrze dobrać szkło do degustacji?

Kieliszki do winaWino ma swoją bogatą tradycję - jest alkoholem eleganckim i wysublimowanym, nie dziwi więc wielka otoczka wokół jego smakowania. Odpowiednia temperatura, okoliczności, pora roku, wreszcie szkło - wszystko ma swój udział w możliwie najlepszym efekcie. Postanowiliśmy dzisiaj przygotować dla was mini poradnik, jaki kieliszek do jakiego wina należy zakupić. Wiedza ta przyda się między innymi podczas uroczystych kolacji, świąt, a także zaprocentuje w trakcie służbowych spotkań czy bankietów. Zapraszamy!

Wino czerwone - jaki kieliszek?

Dla czerwonego wina zwyczaj nakazuje podawać kieliszki pękate, z obszernym dnem, które zwężają się ku górze. Fachowcy nazywają ten kształt "tulipanem". Kieliszki do czerwonego wina są większe i wyższe, niż do pozostałych win. Dlaczego? Duża powierzchnia wewnątrz kieliszka gwarantuje miejsce na uwolnienie się głębokiego aromatu. Im starsze i bardziej "dojrzałe" wino czerwone, tym szerszy kieliszek będzie doń podawany.

Bez względu na to, jaki kieliszek do czerwonego wina podamy, pamiętajmy, że należy go napełnić do koło 1/3 objętości. Zalewanie tego rodzaju alkoholu pod samą krawędź szkła to wizerunkowa wtopa - nie robi się tak nigdzie na świecie i lepiej oszczędzić sobie upokorzenia. Przelanie czerwonego wina wcale nie uchodzi za akt hojność gospodarza, a za brak znajomości podstaw.

Istnieją pewne wyjątki. Wino czerwone młode można podawać w kieliszku uzupełnionym do połowy. Wina musujące mogą zajmować do ¾ objętości kieliszka o wąskiej szyjce. Wina wieloletnie, wyszukane, powinno się podawać w 1/7 objętości kieliszka. Znajomość tych norm z całą pewnością doda nam pewności siebie w towarzystwie, zwłaszcza, jeśli spoczywa na nas rola gospodarza.

Kieliszki do wina

Fot. https://alkohol-online.pl/15-wina-czerwone.

Wino białe - jaki kieliszek?

Kieliszki do wina białego są smuklejsze i mają długą nogę. Optycznie naczynia te są znacznie mniejsze od ich odpowiedników dla win czerwonych. Wina białe delikatne podaje się w kieliszkach, które kształtem również przypominają tulipan, ale są zdecydowanie mniejsze. Bardziej złożone gatunkowo trunki serwuje się w kieliszkach wydłużonych.

Kieliszki do win musujących i szampanów

To wąskie i wysokie szkło, eleganckie i delikatne. Ze względu na małą objętość, uzupełnia się je w znacznie większym procencie, niż w przypadku win czerwonych i win białych. Znany z weselnej zabawy kieliszek typu flet to jeden z przykładów. Innym rodzajem jest kieliszek do wina musującego typu tulipan, smukły, lecz o lekko poszerzonym dnie. Ostatnim typem są kieliszki "szampanki", z płaską, szeroką czarką. Są niezwykle eleganckie, jednak najmniej praktyczne ze wszystkich, gdyż duża powierzchnia sprawia, że szybko ucieka z kieliszka to co najcenniejsze, czyli bąbelki.

Ocena: 5.0

Komentarze